TABUTTA RÖVAŞATA






                                 TABUTTA RÖVAŞATA


Derviş Zaim’in yönetmenliğini üstlendiği Tabutta Rövaşata, İstanbul'da yaşayan, sokakta yatıp kalkan, araba çalarak hayatını sürdürmeye çalışan Mahsun’un hüzünlü yaşamını konu alır. Mahsun yaşamını sokaktan kazanan, balıkçı Reis’in verdiği ufak tefek işleri yaparak hayatını sürdürmeyi amaçlayan kazandığı  para ile her seferinde içki alıp içen, bir türlü hayata uyum sağlayamayan biridir. Tek tutkusu araba çalarak İstanbul'un o güzelim caddeleri ve sokaklarında dolaşmaktır. İçinde müthişliğin yanı sıra kahpeliği de barındıran bu sokaklar Mahsun’u her seferinde etkiler. Sonunda Reis sayesinde ufak bir odada yer bulan Mahsun, bu sırada gördüğü, devamlı kahvede oturan madde bağımlısı kadından etkilenir. Bu etkilenme gönlünün derinliklerinde aşka dönüşür. Evsiz kalan bu kadına kapısını açan Mahsun bedenini sattığını öğrendiği zaman düş kırıklığına uğrar. Fakir, saf, bir adamın, Mahsun'un yaşamın içinde kalmaya çalışmasının öyküsü.

1996 yapımı film, ödünç alınan bir kaç kamera ile 24 gün içinde çekilmiş, kısıtlı bütçe ile bin bir türlü sıkıntılarla rağmen bir başyapıt olarak akıllara kazınmıştır. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu ve En İyi Erkek Oyuncu ile dördü Antalya Altın Portakal Film Festivalin'den olmak üzere 12 ödül kazandı. Bu kadar zorlukla çekildiği için filmin diğer ismi ‘bütçesiz’ film olarak anılmaktadır.
Filmin para ile değil duygu ile, oyunculuk ile, sanat ile çekildiğinin kanıtı olan film sizin dünyaya bakışınızı değiştirecek filmlerdendir.

  • Replikler


-Arkadaşlar iyidir.

-Mahsun: Ancak seni alabildim. Seni diğerlerinden ayırdığım için özür dilerim. Hepinizi birden götürmek isterdim ama izin vermiyorlar. Artık hiçbir şeye izin vermiyorlar.

-Reis: Soğuk olan hava değil Mahsun. İnsanlar soğuk. hayat çok soğuk. keşke bu  kadar soğuk olmasaydı da dünya, sen de bu kadar üşümeseydin… Çok değil, bir  iki aya kadar da kış biter zaten. İdare et. Üşümezsin…

-Mahsun: Merhaba. Çıkma ekmek var mı?

  • Filmden Kesitler









Bu kadın Ayşen Aydemir, Boğaziçi Üniversitesi mezunu, ABD’de tiyatro eğitimi almış ve tek filmi Tabutta Rövaşata olmuştur. Henüz 35 yaşında Tabutta Rövaşata ile kazandığı Oyunculuk Ödülünü alacağı gün kanser yüzünden vefat etti. Arkadaşları 'O gidince ne bitti?' sorununa, 'Neşe' diye cevap vermişlerdir.
Derviş Zaim: ‘‘Öfkeliyim. Çünkü Ayşen bir tek Tabutta Rövaşata'da oynadı. Çok mu yeteneksizdi bu kız? Hayır. Aksine, en yeteneklisi, en iyisiydi. Ama filmlerde rol almak için gereken o bayağı ilişkilere giremedi. Ortalama olanın prim yaptığı bir yerde oyunculuk yapmaya çalıştığı için tanıyamadınız onu. Zaten o, ortalamanın dünyasında varolamazdı.’’



Yorumlar